Arhīvs

Visi jaunumi
28 Marts 2013

Jelgavas SOS jauniešu mājas iemītnieki Aikāgaršo šefpavāra vadībā apgūst ēst gatavošanas prasmes

26. martā Jelgavā, SOS jauniešu mājā, notika Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārskolas trešā nodarbība. Tās laikā jaunieši šefpavāra Normunda Baranovska vadībā apguva ēst gatavošanas iemaņas, kā arī paši gatavoja gardu un veselīgu dārzeņu sacepumu ar vistas fileju.

Pavārskolas nodarbības laikā jaunieši kopā ar šefpavāru ne tikai gatavoja gardu maltīti, bet arī uzzināja daudz ko jaunu par veselīga un sabalansēta uztura pamatprincipiem. Vaicāti par saviem ēšanas paradumiem, jaunieši atzina, ka ikdienā neēd īpaši veselīgi - piemēram, brokastis, kas ir dienas svarīgākā ēdienreize, ietur tikai tad, ja atliek laiks. Arī dažādi saldumi un ātrās uzkodas ēdienkartē tiek iekļautas vairākas reizes nedēļā – bulciņas un smalkmaizītes ir jauniešu iecienītākais našķis starp ēdienreizēm.

Tomēr pozitīvi vērtējama jauniešu paustā atziņa, ka pavārskolā iegūtās iemaņas viņus mudinās arī turpmāk ikdienā gatavot patstāvīgi un veselīgi. „Man visvairāk patika mūsu kopdarbs un saliedētība, kad visi kopā gatavojām matīti – darba dalīšana gatavošanas procesā ir ļoti svarīgi. Protams, ir liels gandarījums un prieks par paveikto – vienkārši un ātri pagatavojama maltīte mums katram ir pa spēkam ”, saka viena no Jelgavas SOS jauniešu mājas iemītniecēm.

„Man patika, ka šoreiz mums bija komandas darbs, jo tas reti izdodas. Mums patika, ka pavārs Normunds bija ļoti atsaucīgs un veikls, labi iejutās mūsu komandā, katram no jauniešiem iedeva savu darba uzdevumu un visi gatavoja gardo sacepumu. Bija prieks, ka gala rezultāts bija arī garšīgs. Puišiem, protams, bija par maz, viņi gribētu pusdienās baudīt lielākas porcijas,” stāsta cita jauniete.

Pateicoties pavārskolas nodarbībai kopā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavāru Normundu, jaunieši pagaršoja pirms tam nezināmus dārzeņus, piemēram, saldos kartupeļus.

Šī un citas pavārskolas ietvaros gatavotās skolēnu iecienītās receptes tiks apkopotas Aikāgaršo pavārgrāmatā. Iecerēts, ka to veidos teju 50 ātri pagatavojamas, vienkāršas un veselīgas brokastu, pusdienu un vakariņu receptes. Pavārgrāmatas tapšanas gaitai un aizpildīto lapas pušu skaitam varēs sekot līdzi ikviens mājas lapā www.rimi.lv/aikagarso, savukārt skolotāji aicināti grāmatā apkopotās receptes kopā ar Aikāgaršo šefpavāra padomiem sabalansētam uzturam izmantot kā mācību līdzekli mājturības stundām.

Iespēja skolēniem bez maksas apgūt ēst gatavošanas iemaņas raisījusi lielu jauniešu interesi – Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo pavārskolai kopumā saņemti 130 pieteikumi no 77 skolām visā Latvijā. Līdz pat gada beigām šefpavārs Normunds Baranovskis reizi nedēļā viesosies kādā no skolām, lai skolēniem iemācītu gatavot kādu gardu, vienkāršu un veselīgu ēdienu.

Par Aikāgaršo:
Aikāgaršo ir viena Latvijas lielākajiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem Rimi Latvia iniciatīva, kas aicina ikvienu mainīt savus ēšanas paradumus un priekšroku dot veselīgam uzturam. Turklāt ne tikai ēst veselīgi, bet arī spēt  atšķirt veselīgus produktus no visa kopējā pārtikas produktu piedāvājuma, iemācīties gatavot veselīgi, kā arī uzlabot savu pašsajūtu un veselību. Veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo uzdevums ir panākt, ka turpmāko gadu laikā Latvijas iedzīvotāji maina savus ēšanas paradumus, savā ēdienkartē iekļaujot veselīgus un garšīgus ēdienus un izvēloties veselīgu, daudzveidīgu un pilnvērtīgu uzturu.

Vairāk par Aikāgaršo aktivitātēm iespējams uzzināt www.rimi.lv/aikagarso, kā arī sociālajos tīklos.